Co se vám vybaví, když se řekne jaro? Bezesporu probouzející se příroda, květiny, kvetoucí stromy, mláďátka zvířat, Velikonoce, slunce a pomalé oteplování. V posledních letech se toto období také pojí s jarními detoxy, které mají našemu tělu ulevit po zimních radovánkách v jídle a omezenému pohybu. Rozhodně se do těchto akcí nemusíte pouštět v žádné dramatické formě. Jednoduše stačí trochu odlehčit náš jídelníček a zařadit do něj větší podíl ovoce a zeleniny. Vše také přímo pobízí k začleňování zelených potravin https://www.nakliceno.cz/zelene-potraviny/. Jaké jsou tedy ty nejlepší, které si v tomto období můžeme vybrat?

špenátové lívance

V obchodech rozhodně můžete sáhnout například po špenátu, a to nejen ve zmražené formě. Ideální je i čerstvý v podobě lístečků, ze kterého si můžete připravit nejen lahodnou polévku a omáčku, ale také lehký salátek v kombinaci například s rajčátky, sýrem a dalšími vašimi oblíbenými potravinami.

Skvělou potravinou jsou i jarní cibulky, které rovněž můžete použít do salátů. Výbornou chuť dodají i vašim polévkám, nejrůznějším třeba tvarohovým pomazánkám, závinům, šťouchaným bramborům anebo nádivkám.

chléb s pomazánkou

Pochutinou, která si získává v posledních letech stále větší a větší oblibu, je medvědí česnek, který je vůbec jednou z nejlepších rostlinek, které se společně s jarem pojí. Jeho hlavními benefity jsou skvělá chuť, neskutečné množství minerálů a vitamínů, které vaše tělo doslova nakopnou. Mezi jeho nejčastější využití patří lahodná pesta, která můžete kombinovat například se sušenými rajčaty, oříšky anebo olivovým olejem. Vůbec nejvhodnější je ale jeho konzumace v přirozené čerstvé podobě, kdy nám přináší benefity, jako například prevence před vznikem kardiovaskulárních příhod, antibakteriální účinky, hlavně v oblasti trávicího traktu, snižování hladiny cukru v krvi, pročištění jak krve, tak celého těla a také močového měchýře a ledvin. Velice prospěšné vlastnosti byly také zaznamenány v oblasti zklidnění revmatických bolestí, v prevenci před rakovinnými onemocněními a jako bonus má velký obsah vitamínu C, který se stará nejen o naši obranyschopnost. Skvělé je, že tento jarní zázrak naleznete téměř v kterémkoli lese. Před jeho trháním se ale ujistěte, například rozetřením listu mezi prsty, že se skutečně jedná o medvědí česnek. Problémem totiž je, že je až nápadně podobný listům konvalinky. Věřte, že se tato rostlinka stane jednou z vašich nejoblíbenějších. Vůbec nejlepším nápadem na servírování je v kombinaci s krupavoučkým chlebíkem, potřeným pomazánkou tvarohového typu, trochou pepře a malými cherry rajčátky.